sunnuntai 23. syyskuuta 2012

Ihan sämpylöinä

Pyöräytin poikkeuksellisesti jo toiset sämpylät tälle viikolle. Inspiksen antoi oma äiti, kun viikko sitten herkuttelin hänen leipomuksillaan. Verkon loputtomasta runsaudesta satuin poimimaan tämän kerrassaan oivallisen reseptin.

Herkkusämpylät n. 20 kpl

Juuri:

5 dl maitoa

1 pss kuivahiivaa

5 rkl hunajaa

5 dl sämpyläjauhoja

Lämmitä maito reilusti kädenlämpöiseksi, että saat kuivahiivan käyntiin. Omalla näppituntumalla 42°C tuntuu varsin kuumalta. Ripottele lämpimän maidon joukkoon kuivahiiva, lisää hunaja ja jauhot. Sekoita. Laita kulho lämpimään vesihauteeseen ja peitä koko helahoito kankaalla ja odottele, kunnes taikinajuuri on kohonnut ja kuplii. Taisin itse odotella tässä vaiheessa melkein tunnin.

Lisää taikinakulhoon:

2 tl suolaa

5 dl sämpyläjauhoja

2 dl kaurahiutaleita

1 dl öljyä

Lisäksi 1-1,5 dl vehnäjauhoja

Lisää taikinaan loput aineet ja vaivaa kunnolla. Lisää lopussa vehnäjauhoja vähitellen, kunnes taikina alkaa irrota kulhon reunoilta.

Muotoile taikinasta sämpylät. Näin se on supernopeaa: Jaa taikina kahteen osaan, niin sitä on helpompi käsitellä. Ripottele pöydälle vehnäjauhoja ja läiskää taikina jauhojen päälle. Muotoile kevyesti pötköksi. Leikkaa pötköstä haluamasi kokoisia paloja ja aseta ne pellille kohoamaan. Tee sama toisellekin puoliskolle taikinaa ja kohota sämpylöitä liinan alla 15-30 min.

Sipaise kohonneiden leivonnaisten pinta vedellä ja ripoittele päälle juustoraastetta tai siemeniä. Kuvien sämpylöissä on pellavansiemeniä. Paista 225 °C, n. 15 min.

Täältä löytyy sämpylöiden alkuperäinen ohje, sekä muita varsin muikean tuntuisia reseptejä.

Ei kommentteja: